Leven van het land en de zee (Lifað af landsins gæðum)
Themareis 9 dagen (Zondag 2 t/m maandag 10 juni 2024)

IJsland ligt aan de rand van de bewoonbare wereld. Overleven in dit soms barre land vereist moed en kracht, vakmanschap, creativiteit, aanpassingsvermogen en kennis van de natuur. Daartegenover staat dat het eiland en de oceaan rondom bijna onuitputtelijke bronnen van bestaan verschaffen: schoon water en schone lucht, warm water, elektriciteit uit waterkracht en geothermie, ruimte en niet te vergeten vis!

IJsland is nog maar 1150 jaar bewoond. Uit Noorwegen verbannen Vikingen beproefden hier hun geluk, maar hielden nauwelijks het leven. Rond 1900 woonden in de hoofdstad Reykjavík, de meest noordelijke hoofdstad op aarde, slechts een paar duizend mensen. De meeste IJslanders woonden toen nog op het platteland, zo´n 70.000. Meer dan de helft van de ruim 385.000 IJslanders woont nu in Reykjavík en omgeving, de rest deelt de ruimte van een land dat drie keer zo groot is als Nederland. Die enorme omwenteling is gebeurd in een tijdsbestek van twee á drie generaties. Veel van de oude kennis en overlevingsstrategie is daarom bewaard gebleven. Ook weten de IJslanders zich perfect aan te passen aan de lange, donkere winters en de snel en steeds weer veranderende omstandigheden. De levensdynamiek is groot en dat merk je overal. Steeds moet worden gezocht naar realistische en goedwerkende oplossingen om je hier staande te houden, letterlijk én figuurlijk! Want regelmatig wordt het land geteisterd door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en windkracht 12 (en meer).

Graag wil ik u kennis laten maken met de allesoverheersende natuur van IJsland en het unieke volk dat het land bewoont en nog steeds voor een belangrijk deel leeft van wat het land en de zee te bieden hebben. Het reisprogramma staat dan ook deze keer speciaal in het teken van leven van het land en de zee, landbouw en visserij dus.

Voor deze reis heb ik een interessant -voorlopig- programma in elkaar gezet. Ik hoop dat u daar enthousiast van wordt en besluit om mee te gaan. Omdat niet alle wegen goed begaanbaar zijn voor ‘gewone’ personenauto’s gaan we, afhankelijk van deelname, reizen in twee of drie jeeps (max. vier personen per auto). Er is dus plaats voor 8 – 12 personen. Misschien wilt u wel chauffeur zijn? Reizen met meerdere auto´s heeft een belangrijk voordeel: we kunnen eventueel opsplitsen in groepjes en een keuze maken uit verschillende dagprogramma´s.

Enthousiast geworden? Stuur een berichtje via het contactformulier en ontvang de gehele uitnodiging en het voorlopige programma.