De Nederlandse Agrarische sector is het zat! Niet gewaardeerd, vandaag moet als gevolg van een wet door de regering “zus” aangepast worden. En morgen als gevolg “zo”.
Men kijkt in Den Haag met tunnel visie en op de termijn van de zittende regering en niet op de lange termijn.

Als gevolg van de uitspraak het aantal dieren moet halveren. Is de BEER losgelaten.

1 oktober 2019 de Nederlandse boeren gaan in protest. Vanwege de leegloop van Twente, Salland en de Achterhoek ben ik mee geweest. Om hen te steunen, want ook de onder hangende periferie wordt door deze uitspraak getroffen.

5 uur de wekker douchen wat eten en op naar de bus in Ypelo. 2 bussen staan te wachten met 110 man en een begeleidende truck om 6 uur op naar Den Haag. In de bus heeft de organisatie contact met het Mediapark te Hilversum. Tot 5 minuten voor aankomst geen reactie. Dan toch nog, een afvaardiging van 3 man mag naar radio 1 om daar hun verhaal te doen. De security van NPO geeft ons de tip om door te lopen naar de NOS. Aldaar hebben we de spandoeken uit gerold. De Pers blijkt een zwerm muggen te zijn, uit alle hoeken en gaten komen fotograven en filmploegen. Waarschijnlijk wordt dit overigens niet vaak gedaan. De mensen die daar werken maken met de telefoon vanaf het dak foto’s.

Doelstelling: we hebben van ons laten horen is gelukt!

Verder naar Den Haag, door deze onderbreking in de reis kunnen we nu nagenoeg filevrij naar het Malieveld. 12.45 uur komen we aan. De laatste trekkers rijden het Malieveld op.
De in eerste instantie 5 opgerekt naar 75 trekkers was te weinig. Een Groningse boer wist de versperring te doorbreken. Waardoor er in geringe tijd ruim 1000 trekkers op het Malieveld stonden. Van 13.00 uur tot 15.00 uur zijn er verschillende sprekers aan het woord geweest.

Bart Kemp de aanzetter tot deze actie zet een heel scherp verhaal uiteen. Waar Carola Schouten mag reageren. De reactie is een vooraf opgeschreven tekst. Feitelijk reageert ze niet op Bart. De enige reactie is zolang ik de Minister van landbouw ben is er geen reductie van 50% van de veestapel in Nederland.

Maar ook enkele Boeren mochten hun verhaal doen. Sieta van Keimpema een Friese boerin sloeg de spijker meerdere keren goed op de kop.

Misha Brouwer een nertsen fokker deed het verhaal op zijn manier, 6 jaar terug werd hem verteld over 10 jaar mag het niet meer. Hij voelt dus met de melkveehouders, varkenshouders, kalversector en de kippenboeren mee.
Zijn uitspraak op het moment dat stront en urine mest werd daar is het misgegaan, dat woord neem ik dus vandaag niet in de mond.

Uiteindelijk mochten er nog verschillende Kamerleden hun reactie geven op het voorgaande.

Totaal werd er inclusief de toezegging van Carola, 5x gezegd we gaan niet reduceren tot 50%.

De linkse Kamerleden (Tjeerd de Groot en Jesse Klaver) werden met de rug aangekeken en uitgejouwd.

Na het programma werd er door een coverband nog veel muziek van Normaal ter ore gebracht.

16.30 uur in de bus retour naar Ypelo. Weinig hinder gehad van de trekkers. Rond 19.25 uur terug op beginpunt. Veel klanten daar gezien en gesproken. Maar ook veel klanten niet gezien. Dit kwam door de grote hoeveelheid mensen die op de been waren tussen de 10.500 (aangemeld) en 20.000 (aangemeld + last-minute beslissing als gevolg van de weersvoorspelling) ondanks de voorspelling nagenoeg geen regen gehad. Wat een dag. Over 30 jaar zeg ik: ik was erbij!!!

Albert Jacob de Graaf.