Jan Woudstra melkt in Menaldum circa honderd koeien. Sinds afgelopen jaar gebruikt hij bij uiergezondheidsproblemen MASCOL. Een mineralenmengsel dat ontstekingen remt. ‘Ik was niet meteen overtuigd toen ik ervan hoorde, maar wilde het wel proberen’, vertelt de Friese melkveehouder. ‘Leverancier Rinagro ken ik via het gebruik van AgriMestMix en dat bevalt ook goed.’

Woudstra heeft ‘s zomers nog weleens een koe met een E. colibacterie. Hij besloot MASCOL bij de eerstvolgende ‘patiënt’ uit te proberen. ‘Ik stond er echt versteld van hoe snel die koe opknapte. Later had ik nog tweemaal zo’n geval met hetzelfde resultaat.’
De resultaten bij verhoogd celgetal zijn wisselend, geeft Woudstra aan. ‘Ben ik er tijdig bij dan slaat het aan, is het celgetal al langer hoog dan is het duidelijk minder kansrijk. En het is belangrijk om het flesje elke keer goed te schudden.’
Een flesje MASCOL kost € 50. ‘Je kunt circa tien keer een uierinjectie geven uit één flesje en de melk kan gewoon geleverd blijven worden. De kosten vallen mij daarom wel mee’, besluit Woudstra.