Alhoewel bij Jan Blankendaal het gebruik van compostverbeteraar Compost-O® misschien nog wel in de kinderschoenen staat, is de loonwerker uit het Noord-Hollandse Spierdijk overtuigd van de werking. “Je helpt de bodem weer in balans te brengen en start het bodemleven op”, omschrijft hij. Nu zoekt hij afnemers voor het eindproduct dat volgens Blankendaal grote voordelen heeft . “Ik noem het ook wel ‘compashi.’ Het grote verschil is dat het als mineralisatieproces gebeurt en niet verzuurt.”

De Noord-Hollandse loonwerker ontvangt grasmaaisel via het groenbeheer van parken in Alkmaar. Een samenwerking met een aannemer, waarmee Blankendaal wil voorkomen dat deze grondstof voor een verbeterde bodem verloren gaat. “Anders gaat het grasmaaisel als restafval de vuilverbrander in. Nu willen wij het inzetten als koolstofvastlegger bij boeren en dragen we op deze manier bij aan de verbetering van de carbonfootprint van de landbouw”, omschrijft hij. Het grasmaaisel is ontdaan van zwerfvuil, waardoor de akkerbouwer dit niet op het veld krijgt. “Het is een prachtig product. Puur natuur en dankzij de inzet van Compost-O® een stimulans voor de bodem.”

Compost-O®

Compost-O® is een product van Rinagro dat beschikt over een gepatenteerde en wettelijk beschermde formule. De vloeistof bevat een hoge concentratie aan mineralen en niet genetisch gemodificeerde aerobe micro-organismen, die onder de juiste omstandigheden vrij in de natuur voorkomen. Door het toevoegen van Compost-O® aan het grasmaaisel wordt er eigenlijk gecomposteerd zonder te beluchten. Na zes maanden ontstaat een bruikbare compost, met gebonden ammoniumstikstof, wat weer veel voordelen heeft. Het spoelt niet uit, de bouwstoffen bereiken de wortel eenvoudig, het versterkt de wortelgroei en versterkt de opname van nutriënten. Het verbetert de celstructuur in het blad, waardoor een hogere weerstand tegen ziektes wordt bereikt.

Meer te weten komen over de ervaring van dhr. Blankendaal en composteren met Compost-O®, lees hier het gehele artikel.