Mogelijk heeft u de naam reeds ergens voorbij zien komen op een beurs of via één van onze collega’s. NitriSet®, het nieuwe product van Rinagro is in het voorjaar gelanceerd om onze klanten in de biogassector passend te kunnen helpen. Wat begon in Duitsland, voor de veehouders met een eigen “Biosgasanlage” of de akkerbouwers die via deze installaties de digestaat kregen, blijkt ook voor de Nederlandse boeren steeds relevanter te worden.

Waarom digestaat behandelen? “Als ik 1 m³ afvoer, men haalt het gas eruit en ik krijg 1 m³ terug, dan is dat toch nog goede bemesting voor het land?” Het behandelen van digestaat is zeker een zinvolle zaak. Door het vergistingsproces dat men stimuleert wordt de energie uit de mest gehaald, dus het organische deel. Wat overblijft is een mengsel met vluchtige stikstofvormen, een overschot snelle stikstof leidt tot inefficiënte groei en een deel vervluchtiging en uitspoeling. Daarnaast kent digestaat een dusdanig zuurstofarm klimaat, dat ziekteverwekkers hier heel eenvoudig in kunnen settelen en groeien. Een zuurstofarme cultuur zelf zorgt reeds voor verzuring, echter in deze extremere vorm brengt men dus ook al een zuur product op/in de bodem. Dit verzuurt de bodem al, waarna de anaerobe bacteriën dit ook nog eens gaan doen.
Zowel het uitbrengen van de zure/zuurstofarme als de ziekteverwekkende omgeving op het land, zorgt ervoor dat de bodemgezondheid evenals het bodemleven hieronder bezwijkt. Gevolgen daarvan zijn toch aanzienlijk.

Dergelijke voorbeelden in Nederland, Duitsland en Denemarken hebben ons hier het inzicht in vergaard. En door de opkomst van de vergisters in Nederland en Polen op dit moment, en reeds het bestaan van de grote getalen in Duitsland en Denemarken, hebben wij besloten hier de helpende hand te reiken.

Met het lanceren van onze techniek gespecialiseerd voor biogas, werden wij eveneens uitgenodigd voor deelname aan de Biogaskonferenz in Schwäbisch Hall. Wij werden geselecteerd voor het presenteren van onze techniek en het delen van onze ervaring en kennis. De Biogaskonferenz vond plaats op 7 en 8 november jl. waar zo’n 100 specialisten, doctoren en biogaseigenaren de zaal vulden. De herkenning van de situatie bleek uit de blikken en de knikkende hoofden, een nieuw inzicht en het werd zeer gewaardeerd.
Wederzijdse connecties zijn gemaakt en mogelijk starten hier op korte termijn nieuwe ontwikkelingen! We houden u op de hoogte.