Zoals u mogelijk al ervaren heeft, is Rinagro in meerdere landen actief. Zo hebben we intussen een aanzienlijk klantenbestand in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Denemarken, België en Canada die wij beleveren mogen.

Klimaatverandering en de teruggang van de bodemkwaliteit zijn steeds meer een dagelijks onderwerp aan het worden. Op grond daarvan is afgelopen jaar een cluster van Nederlandse duurzame innovatieve bedrijven naar Polen afgereisd om een landbouwbeurs bij te wonen. Dit was de AgroShow in Bednary. De Nederlandse deelname aan deze beurs kwam voort uit het initiatief van het bodemverbeteringsproject, dat het cluster met bedrijven al enige tijd aan het opzetten was.

In dit bodemverbeteringsproject bundelen Nederlandse ondernemingen hun krachten om de Poolse boeren te helpen de bodem te verbeteren op een duurzame manier. Dit project is eind 2022 officieel ondertekend en als PIB-bodemverbetering (Partners International Business) Polen gestart.

In januari was het cluster opnieuw in Polen, wederom voor een beurs. Deze keer in de stad Poznan op de Polagra Premiery. Een mooie overdekte beurs in de stad zelf.
Bovendien was in de tussentijd de groep Nederlandse bedrijven binnen het PIB ook al gegroeid. Elk van de bedrijven mocht zich op deze beurs presenteren op een speciaal daarvoor bestemd podiumdeel binnen de conferentiehallen. Een gevarieerd publiek bestaande uit bedrijven, universiteiten en agrariërs hebben wij mogen toespreken.

Een weekend in Polen in januari, is qua afstand nog wel te bereizen… Rinagro was namelijk ook aan de andere kant van de oceaan uitgenodigd. In Californië werd een Nederlandse delegatie verwacht vanuit een handelsmissie. Met de daar heersende problemen en uitdagingen was er dan ook wel serieuze interesse en vraag naar onze producten.
Zowel de universiteiten als de boeren en het bedrijfsleven daar waren enthousiast. Daarom hebben wij ons voorgenomen te beginnen met het klaarmaken van alle documenten om uiteindelijk ook in de Verenigde Staten onze oplossingen in te kunnen gaan zetten.

U zult wel denken, maar als Rinagro reeds naar Canada exporteert, dan is Amerika toch ook zo geregeld?! Zo dachten wij eerst ook, maar dit blijkt dus een mooie uitdaging voor ons te zijn.

Bovendien was medio april een reis naar Canada gepland om de actuele status en de uitdagingen daar weer goed in kaart te krijgen. Het bezoeken en contacteren van veehouders, akkerbouwers, werkgroepen, bedrijven, overheden en universiteiten waren bij deze reis het hoofddoel.