Dat de producten van Rinagro op indirecte wijze een positieve invloed hebben op de waterkwaliteit is reeds bekend. Echter werden wij recent opgeschud door de mededeling dat wij ook op directe wijze de waterkwaliteit kunnen beïnvloeden en verbeteren…

Een van onze collega’s maakte ons afgelopen zomer op de personeelsvergadering attent op zijn ervaringen met wat onze bacteriën in zijn vijver hadden betekend. Onze vloeistof zou ertoe kunnen leiden, dat algen (eendenkroos en draadalgen) en bepaalde waterplanten niet meer in staat zijn om in deze omgeving te (over)leven. Om dit hard te kunnen maken, moeten wij hier eerst uitvoerig mee experimenteren en onderzoeken gaan doen.

Op grond daarvan zijn we in september met de eerste proeven begonnen. Met zowel de gehele vloeistof als ook met pure bacteriën. Beide varianten worden in verschillende en oplopende doseringen toegepast, waarna een optimale werking kan worden bepaald.

In de eerste maanden werden de observaties alle 3 tot 4 dagen opgeschreven, waarna dit werd afgeschaald naar een frequentie van observatie per 1 à 2 weken. De eerste uitkomsten waren al naar 2 weken zichtbaar. Het groene water was zowaar weer helder!
Maar toen begon de winter. In dit jaargetijde zijn er bepaalde planten die op grond van haar natuur sowieso verrotten. In deze casus spreken we dan expliciet over de eendenkroos. Echter dan is het de vraag of de kiemkracht van de resterende cellen ook zal verdwijnen of onderdrukt wordt. De hamvraag is dus, komen ze in het voorjaar weer terug? Of moeten we in het voorjaar opnieuw behandelen?
Dezelfde vraag kunnen wij onszelf stellen bij diverse algensoorten in het water. Hierover kunnen wij echter nu nog niks concreets zeggen, dus het is afwachten wat er in 2023 gebeurt met het water en natuurlijk voor de betrouwbaarheid laten wij het doorlopen tot 2024.

Zodra we meer nieuws omtrent de voortgang van deze proeven hebben en zodra het totale experiment tot een einde komt, brengen wij u op de hoogte. Tussentijds meer weten? Neem gerust contact met ons op, of vraagt u gerust een van onze collega’s.