Er was eens een gepassioneerde collega in Zuidoost Friesland onderweg in het vroege voorjaar. Vol goede moed en prachtige ideeën en ervaringen wilde hij de kracht van de producten tonen aan hen die er toch de nodige bedenkingen bij hadden.
Zo werd het op 5 locaties een proef met 1 mesttank behandeld naast in het perceel waar de resterende onbehandelde mest opkwam. Daarbij is de mest opzogen in de tank en het product is bij het opzuigen mee de tank in gegaan. Hierdoor had men niet de voordelen van de binding van de stikstof in de mest en de mineralisatie van het organische deel in de opslagtijd. Desalniettemin heeft het product op korte termijn ook wel zeker invloed om nog toe te dienen, voor het voorkomen van verdere verliezen en voor het stimuleren van het bodemleven en de plantgroei in één adem.
Weldra de mest was uitgereden was het de beurt aan het weer/de natuur om de vervolgstappen te zetten. Een ietwat beroerd voorjaar en zomer zorgden voor een algehele belemmerde start van de plantengroei. In juni waren de Nederlandse collega’s als een soort velddag onderweg in deze zuidoostelijke hoek om de percelen en de verschillen waar te nemen.
Bij de eerste oogopslag was er al zichtbaar dat er 1 baan veel constanter en strakker bijstond, veel minder golving en oneffenheden. De gezondheid van de planten waren ook al vanaf het eerste perceel thema van gesprek, want de planten in de behandelde strook en de onbehandelde rest waren toch wel anders in groeigedrag, bladvorming, etc.
De zomer volgde en het mooiere/betere weer kwam ook gestaag in deze noordelijke provincie voorbij! Hetgeen ervoor zorgde dat ook de plantengroei aanzienlijk gestimuleerd werd.
Aan het begin van de hondsdagen stond de maïs in bloei en er was een aanzienlijk verschil in de hoogte van behandelde en onbehandelde maïs zichtbaar. Dit komt door het microbioom dat gestimuleerd wordt door de Compost-O® in combinatie met het vrijmaken van o.a. fosfaten die de (wortel)groei van de plant stimuleren. Een maïsplant is immers in de startfase een hele sterke bewortelaar, blijft dit in het begin achter, dan is dit van grote invloed op de verdere ontwikkeling van de plant en diens vruchtvorming.
Toen kwam het tot de kolfvorming, het spannendste moment van de maïs. Een goede maïsplant kan nog zo groot, groen en volumineus als wat zijn, maar zonder goede gezonde volle en rijpe kolf is de maïs niks…
Door het natte voorjaar en begin van de zomer neemt de ziektedruk door een natte bodem enorm toe, zo waren er dus slechte plantenstarten en hoge kans op problemen. Dit was ook terug te vinden in de kolfvorming. Bij de kolven uit de reguliere mest, was de groei wat achtergebleven, dus geen volle kolven en er was een beginstadium van fusarium (schimmelziekte) zichtbaar. Dit ziektebeeld was op meer dan de helft van de percelen van de proef aan de orde. De behandelde stroken daarentegen waren zichtbaar schoon van het ziektebeeld, er was onder de behandelde maïs geen fusarium te vinden. Daarnaast waren de kolven mooi vol en dan hebben we op een perceel vast kunnen stellen dat het zo’n 16 ringen per kolf meer en dus plusminus 100 korrels per kolf meer zijn.
Bij het afrijpen heeft onze collega nog eens de percelen bezocht en diverse kolven geplukt, gecontroleerd en gewogen. Meer ringen en kolven betekent natuurlijk niet 1 op 1 meer massa. Hiervoor werden er per perceel willekeurig 7 tot 10 kolven geplukt en gewogen. Een verschil was er wel degelijk zichtbaar in de structuur van de kolf en op de weegschaal. Per kolf was dat tussen de 120-200 gram meer massa bij behandelde maïsplanten.
Uit nieuwsgierigheid is er voor analyse de nodige maïs voor monsters opgestuurd. De uitkomsten laten nog even op zich wachten, maar over de proeven en de uitkomsten tot dusver zijn wij zeer tevreden.
Wilt u meer weten over de toepassing van Compost-O® of AgriMestMix® onder uw maïs? En benieuwd naar de bijkomende voordelen wanneer het wel een opslagperiode de tijd heeft om in te werken?!
Neem dan gerust contact met ons op of contacteer uw lokale Rinagro-adviseur.