CO2-reductie, bestrijdingsmiddelen, regeneratieve landbouw, zo maar een aantal leuzen die de laatste tijd steeds meer opduiken in de sector en in het nieuws. Dit voorjaar is bijvoorbeeld in Denemarken het plan bekend gemaakt dat per 2027 een CO2-taks zal gaan volgen op de productie binnen de melkveehouderij.
Naarmate de wet en regelgeving als maar strenger wordt, wordt het boeren in Europa alsmaar uitdagender. Deze zomer volgde namelijk ook een Europese melding waarbij het speelveld binnen de landbouw in alle facetten aangepast zal gaan worden richting verduurzamen.
Al enkele jaren zijn wij bezig hieraan bij te dragen, daarbij worden de brede toepassingsmogelijk-heden steeds duidelijker en zien wij in samenwerking met onze klanten mooie en waardedragende ontwikkelingen! Men wil immers enerzijds onkruiddruk reduceren, want dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit. Onkruid heeft immers een overwoekerend kenmerk waardoor de andere soorten verdrongen worden.
Anderzijds is het ook nog zo, dat we om onkruiden te reduceren eigenlijk geen gewasbeschermingsmiddelen moeten willen toepassen… Dit is natuurlijk niet enkel omwille van CO2-reductie, maar dergelijke middelen hebben toch ook meer invloed en impact op de natuur dan gewenst.
Zoals mogelijk bij enkelen van u al wel bekend is, zijn wij al wat jaren ook bezig in de praktijk met de toepassing van ons product en de reductie van bestrijdingsmiddelen. In de akkerbouw zien we dat boeren ons product in hogere doseringen toepassen op de percelen om de ziektedruk naar beneden te brengen op een natuurlijke manier.
Een ander goed voorbeeld van wat een veranderende omgeving kan doen in deze lijn van onkruiddruk en ziektedrukverlaging, is de eerder beschreven composteerproef. Hierbij is het ons gelukt de kiemkracht van onkruidzaden wederom op 0 te krijgen en de aaltjes parasitair zijn ook 0. Dit was in dezelfde proef, in dezelfde hoop zonder toevoegingen van chemische middelen. Enkel de toepassing van de Compost-O®.
Een voorbeeld van de snelheid van het werkingsprocedé is de maïsproef die eveneens in deze nieuwsbrief gepubliceerd is. Hierbij werd 1 mesttank bij het uitrijden behandeld en dit werd direct uitgereden. Het verschil? Behandelde planten hadden veel betere wortelgroei en hadden geen last van (beginnende) fusarium (schimmelziekte), de behandelde planten ernaast waren er niet zo gezond aan toe.
Nieuwsgierig geworden hoe u bij kunt dragen aan het reduceren van de uw (bedrijfs)footprint? Neem gerust contact met ons op, of bezoek ons op één van de beurzen. Wij staan u graag te woord en denken met u mee.