Al enkele maanden terroriseert de knut menige schaapskudde. Het kleine beestje verspreidt ziekte en verderf onder de schapen met in veel gevallen het ergst denkbare scenario als gevolg, de dood. Waar komt de knut vandaan? Waarom is dit beestje nu nog actief en kan men hier echt niks tegen doen?

De knut is een klein mugje dat net als meerdere muggensoorten zijn herkomst heeft in gebieden met stilstaand water en weinig wind. Mede doordat de gemiddelde temperatuur vrij hoog blijft, zijn ze dan nog lang actief.
Evenals vele andere muggensoorten, geeft ook de knut een kans op ziekteverspreidingen. Nu hebben wij voornamelijk te maken met de blauwtongverspreiding, maar er zijn meerdere ziekten die dit vliegje met zich mee kan nemen. Een ander voor de veehouderijen gevaarlijke ziekte die de knut mee kan brengen is het Schmallenbergvirus.

Blauwtong is hetgeen wij allen nu het meeste mee zitten. Voornamelijk doordat het overgrote deel van de besmetting tot een sterfte leidt waarbij de dieren aanzienlijk lijden en veeartsen er geen raad mee weten.
Bovendien bestaan de besmettingen niet alleen onder de schapen, maar inmiddels zijn koeien ook slachtoffer van de ziekte. Dan zijn zowel de lacterende als niet lacterende in gevaar. Deze krijgen spontane uierontstekingen en dit maakt een aanzienlijke deuk in het afweersysteem van de koeien.

Zodra de veeartsen al niet meer weten wat men moet doen om de zieke dieren te redden, gaat men alternatieven zoeken. Zo ook een klant die zich bij een dealer meldde. Daar de betreffende dealer wel meer ervaring had met de toepassingen van onze producten bij schapen, hebben ze enkele tests opgestart.

Een behandeling is bedoeld om de ziekteverwekker uit het lijf te krijgen. Door het ongunstig maken van die leefomgeving is de ziekteverwekker niet in staat te overleven in het besmette/zieke dier. Echter bij een dier dat reeds in hele slechte toestand verkeert, is het geheel afhankelijk in welk ziektestadium deze zich bevindt.
Het ziektebeeld van blauwtong in het ergste stadium kan namelijk ernstige schade aanrichten aan de organen. Dit in combinatie met de andere symptomen (moeilijk slikken, niet eten, diarree, etc.) kan leiden tot een onherstelbare schade die fataal zal zijn. Het is dus van belang er zo snel mogelijk bij te zijn.

Wilt u meer weten? Of heeft u zelf ervaringen of tips met betrekking tot onze producten bij blauwtong of andere ziekten? We horen het graag van u.