Gangreneuze uierontsteking, beter bekend als blauwuier is de vrees voor iedere schapen- en geitenhouder. Het gaat hier om een hele heftige ontsteking die vaak veroorzaakt wordt door Staphylococcus aureus en Mannheimia Maemolytica, waarbij de uier blauw/zwart verkleurt, warm én hard wordt. Bovendien komt er een zeer onprettige lucht bij kijken. Als er überhaupt nog melk uitkomt, is dit een sterk waterige melk en/of bevat het vlokken.
Het is een risico dat op de achtergrond altijd aanwezig is binnen deze tak van veehouderij. Meestal treedt het bij geiten op onder jaarlingen, dit is echter niet altijd het geval. Bij schapen is er niet een speciale leeftijdsgroep waar het meer of minder voorkomt, het kan met diverse aspecten te maken hebben, zoals bijvoorbeeld een niet fit schaap. Die heeft meer te lijden door een gebrek aan “capaciteit” van energie voor bijvoorbeeld melkproductie, met een verminderde weerstand tot gevolg.

Bovendien komt de Mannheimia vaak via de keel van de lammeren die de uier dan besmetten. Dit laat zien dat het niet per definitie afhankelijk is van de hoeveelheid lammeren en/of de leeftijd van het schaap.

De ontsteking is van dusdanige aard, dat wanneer het schaap het überhaupt overleeft, de helft van de uier eraf zal rotten. Echter in het overgrote merendeel van de gevallen, overleeft het schaap de ziekte niet.

De reden dat het schaap de ontsteking vaak niet overleeft, is het gevolg van de intensiteit van de ziekte en de impact die de ziekte op de eet- en drinklust van het schaap heeft. De toxines verspreiden zich op korte termijn snel door het lichaam, waardoor het te visualiseren is als een bloedvergiftiging bij een mens. Dat verspreidt zich ook razendsnel door de bloedbanen van het lijf. Gecombineerd met het niet eten en drinken, leidt tot het overlijden van het dier.

Die toxines die zich razendsnel door het lijf verspreiden, daar kan Rinagro mogelijk wat voor uw schapen of geiten betekenen.
De toxines vergiftigen het dier van binnenuit, waardoor het stopt met eten en drinken en dat kan de dood tot gevolg betekenen. Echter men kan ook de toxines proberen te verdrijven. Ze zijn namelijk anaeroob, wat inhoudt dat die omgevingsafhankelijk zijn. Ze (over)leven in een specifieke omgeving zonder zuurstof. Wanneer men Mascol toepast en dit inbrengt in het kwartier, in de uier, dan wordt er een aeroob klimaat in de uier gebracht waarin de toxine-producerende bacteriën niet kunnen (over)leven. Deze behandeling heeft op diverse bedrijven bij meerdere schapen succesvol blauwuier behandeld.

Mascol dient voor deze toepassing in aangepaste dosering te worden toegevoegd. Voor elke nieuwe behandeling, eerst proberen de uier leeg te trekken.
Bij blauwuier wordt Mascol toegediend met een doseerhoeveelheid van 50-75 ml in de uier (in de speen, in combinatie met pijnstilling (Novem). Ons advies is 2 keer per dag en dit 2 dagen lang. Op dag 3 het schaap beoordelen, ziet u wel dan niet verbetering? Bij een beter beeld dosering terug naar 25 ml, wederom 2 keer op een dag en 2 dagen lang.
Valt uw schaap bij terugbrengen dosering terug naar een slechter ziektebeeld, dan opnieuw meer doseren (50-75 ml). Altijd de 2 dagen aanhouden. De 25 ml dosering doorzetten tot het schaap weer actiever wordt en/of goed eet.

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met u mee.