Elke melkveehouder wordt in zijn leven wel eens geconfronteerd met het fenomeen uierontsteking. Een moeilijke zaak, want de koe en de productie komen op dat moment onder druk te staan… De melk mag in sommige gevallen niet de melktank in, door de hoge celgetallen kan het de andere verontreinigen. Een ander risico is dat er bij een behandeling met antibiotica, antibioticum mee de melk en dus de melktank ingaat. Dus bij een dergelijke behandeling mag de melk ook de tank niet in. Dit wordt doorgaans weggegooid…

Uierontsteking is natuurlijk een breed begrip en kent meerdere vormen. De bekendste soorten zijn mastitis, E. coli en Staph. aureus. De variant Staph. aureus is ook die, die het moeilijkste te behandelen is. Zo kan het bij aureus ook nog zijn dat de koe weer gezond lijkt. Binnen no-time kan de Aureusbacterie weer de kop opsteken, omdat deze zich kan “verstoppen”. Zelfs de antibiotica hebben er moeite mee om grip te krijgen op de Aureus.

Mascol heeft zich in ontstekingsgevallen veroorzaakt door mastitis en E. coli bacteriën reeds bewezen.

Echter was Staph. aureus ook voor Mascol een moeilijk geval.
Rinagro zou Rinagro niet zijn, als we niet verder zouden kijken naar de mogelijkheden tot doorontwikkelingen van producten. Zo startte onze laborante met een studie naar hoe we Mascol zo zouden kunnen optimaliseren dat wij ook aureus kunnen aanpakken. Dit nam enige tijd in beslag, maar inmiddels is er een vernieuwde formule. Deze formule wordt nu her en der toegepast en in de gaten gehouden hoe het werkt.

Gedurende de laatste personeelsbijeenkomst in april werd gevraagd naar de eerste ervaringen uit het veld. Tot dusver konden enkel 2 van onze collega’s eerste feedback geven, doordat de nieuwe variant nog maar kort op de markt was en dus nog praktisch niet gebruikt werd.

De nieuwe variant liet tot dusver bij de „normale“ gevallen zien, dat het sneller en beter functioneerde. Dit is hoopgevend! We noemen het overigens normale gevallen, omdat de meeste boeren/boerinnen logischerwijze niet laten onderzoeken welke bacterie er nu daadwerkelijk voor de ziekteverschijnselen zorgt, maar men het dier zo snel mogelijk weer gezond wil hebben.
Ervaringen zullen met de tijd binnen meer en meer gemeld en verzameld worden. Dan kan onze laborante meer over de uitkomsten zeggen.